Tutorial Cara Menguji Papan Kekunci

27 Jun 2021 | Aktiviti Terkini

Pada 26 Jun 2021, kami dari Pusat Internet Komuniti PPR Taman Dahlia telah membuat tutorial cara mengesan sama ada papan kekunci/keyboard dalam keadaan baik atau tidak.

Papan kekunci adalah perkakasan input komputer yang mempunyai fungsi untuk menulis huruf, angka, simbol dan membuat perintah di komputer. Oleh kerana ia sering digunakan secara berterusan, papan kekunci menjadi peranti yang terdedah kepada kerosakan. Untuk itu anda boleh mengetahui melalui ujian papan kekunci langsung.

Masalah dengan papan kekunci komputer yang sering dihadapi adalah terdapat beberapa kekunci yang rosak yang tidak dapat digunakan. Anda sebenarnya boleh menggunakan ciri Papan Kekunci Pada Skrin di Windows, tetapi menggunakannya lebih sukar kerana anda harus menggunakan tetikus.

Penyelesaian terakhir sekiranya terdapat kerosakan pada papan kekunci adalah dengan mengganti peranti baru. Tetapi sebelum mengganti, anda boleh memeriksa kekunci papan kekunci yang rosak.

Untuk cara menguji papan kekunci, ada dua kaedah yang dapat digunakan, iaitu dengan menguji papan kekunci secara manual dan dengan menguji papan kekunci dalam talian menggunakan laman web.

Cara Manual :

Cara menguji papan kekunci secara manual dapat dilakukan dengan membuka Microsoft Word atau Notepad, tekan semua huruf, angka, simbol dan fungsi di komputer. Cara mengetahuinya mudah, jika anda menekannya tidak dapat maka butang itu rosak.

Terdapat juga,jika papan kekunci tekan secara menerus atau terkunci Kes seperti ini biasanya berlaku kerana papan kekunci sudah lama atau terdapat kotoran yang melekat pada mesin papan kekunci tersebut.

Cara Dalam Talian :

Cara kedua untuk menguji papan kekunci adalah berbeza dengan cara pertama, cara kedua ini anda memeriksa papan kekunci dalam talian menggunakan laman web. Kaedah ini sebenarnya berfungsi serupa dengan yang pertama, iaitu apabila butang ditekan maka ia akan ditandakan. Oleh itu, jika ada butang papan kekunci tidak berfungsi, ia dapat dilihat dengan jelas.

Jadi, berikut adalah laman web ujian papan kekunci dalam talian :

KeyboardTester.com
https://www.keyboardtester.com/

Berikut adalah gambar sepanjang aktiviti ini dijalankan:

 

 

 

Kembali Ke Atas

kembali